2012. június 28., csütörtök

A legeslegelső bejegyzésem


Ezennel hivatalosan is megnyitja kapuit a könyves blogom. Már egy ideje tervezem, hogy valamilyen úton-módon megosztom másokkal is könyves élményeimet, mert már szegény barátaim agyára megyek—igen Rapunzel itt rád gondolok J—vagy éppen ügyes-bajos egyetemista teendőim miatt nem tudok, vagy nem jut idő az olvasmányaimról beszélgetni a hozzám közel állókkal (ugye Austen?). Emiatt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy szükség van egy olyan platformra, ahol ki tudom írni magamból az élményeimet és azok, akiket érdekel a téma elolvassák, akiket meg nem, azok pedig megkímélik magukat a szóbeli élménybeszámolóimtól.
 Hogy mire is lehet itt számítani? Sok jó könyvre, többnyire a fantasy műfajából. Hát igen, ez történik, amikor a gyerek kezébe nyomják a Harry Pottert és utána már nem képes elolvasni egyetlen olyan könyvet sem, amiben nincs minimum egy sárkány, vagy mágus, vagy vérfarkas, stb. (Köszi Anya ez a te „hibád”!) Anglisztikás lévén könyveket 99 százalékban angolul olvasok és emiatt előfordulhat, hogy olyan köteteket is angolul olvasok, amik már magyarul is megjelentek, sőt nem is tervezem elolvasni őket magyarul—bocsi, de eredeti nyelven van egy bizonyos hangulata a könyveknek, ami esetleg elveszhet, vagy valamilyen formában átalakul a fordítás során, de majd igyekszem legalább a kedvenc könyveimet valamikor a jövőben magyarul is elolvasni. A viccesebb érdekesebb jelenetekből előfordulhatnak idézetek, mert mások is kapjanak ízelítőt az adott könyv hangulatából, és talán pont ez fogja ösztönözni őket a könyv beszerzésére. Természetesen az angolul nem tudók kedvéért magyarul is oda fogom biggyeszteni az angol idézet után: ha elolvastam magyarul a könyvet, akkor a magyar nyelvű könyvből, ha viszont nem olvastam magyarul—vagy nem jelent meg magyarul—, akkor saját fordításban és ezt szögletes zárójellel jelölni is fogom. J De azt itt meg is jegyzem, hogy mélyen elítélem a kalózfordításokat, ezért is közlök csak apróbb részleteket a könyvekből, és nem minden posztban fordulnak majd elő idézetek.
A könyveket minden bejegyzés végén értékelni fogom. A pontozás 1-től 5-ig fog történni, kivételes esetekben előfordulhat, hogy 6 pontot adok egy irománynak, de annak nagyon hiper-szuper különlegesnek kell lennie. Most a blog kezdeti szakaszán főleg a már régebben elolvasott kedvenc könyveimet fogom megosztani a nagyérdeművel, így túlnyomórészt 5 és 6 pontos kötetekkel lehet majd találkozni, de a nyár folyamán olvasok majd újakat is, úgyhogy az értékelések remélhetőleg hígulni fognak. (Viszont nagy valószínűséggel a szakdogás regényeimről nem fogok írni, vagy ha igen csak nagyon szűkszavúan, nehogy magamat plagizáljam. Szóval Rapunzel, Austen, készüljetek, mert nem szabadultok tőlem olyan könnyen.) Kedvenc karakter és jelenet, epizód is említésre kerül majd—ha egyáltalán volt ilyen az adott műben—, vagy bármi egyéb, ami annyira magával ragadott, hogy muszáj kiemelnem.
Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy a bejegyzéseim erősen spoileresek az adott regényeket tekintve, mivel a könyvekkel kapcsolatos érzéseimet, élményeimet és véleményeimet szeretném leírni. Szóval senki ne siránkozzon nekem, ha esetleg lelövöm a történetek poénjait és fény derül arra, hogy mi fog történni a kötetek végén. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése